Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης των Δημοτικών Αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ.



Ως γνωστόν, με την ψήφιση του Ν. 4325/15, επανιδρύθηκε η Δημοτική Αστυνομία στου Δήμους. Με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, δόθηκε η δυνατότητα σε πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς (Δ.Α.) που υπηρετούσαν στην ΕΛ.ΑΣ. (βάσει των κριτηρίων που το ίδιο το Σώμα έθεσε, δηλαδή προϋπηρεσία σε Ειδ. Δυνάμεις, προϋπηρεσία ως Έφεδροι Αξιωματικοί, κάτοχοι ειδικών διπλωμάτων οδήγησης κλπ), να επιλέξουν αν επιθυμούν να παραμείνουν και να εκτελούν τα καθήκοντά τους στην Ελληνική Αστυνομία. Τριακόσιοι δώδεκα πρώην Δ.Α. αιτηθήκαμε την παραμονή μας στο Σώμα.

Εδώ και περίπου οκτώ μήνες, το Σωματείο μας έχει ξεκινήσει ένα μαραθώνιο συναντήσεων τόσο με την Πολιτική όσο και με τη Φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ως επιστέγασμα και αποτέλεσμα από το σύνολο των συναντήσεων αυτών, ήταν η τελική απόφαση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, ύστερα από λεπτομερή ανάγνωση όλων των στοιχείων και των λεπτομερειών καθώς και της ανώτατης φυσικής ηγεσίας, πως θα δοθεί το δικαίωμα της επιλογής σε όλους τους πρώην Δ.Α. ανεξαιρέτως , για το αν θα ενταχθούν σαν πολιτικό προσωπικό ή αν θα συνεχίσουν να υπηρετούν την ΕΛ.ΑΣ. ένστολοι, ενταγμένοι όμως στην κατηγορία των Ειδικών Φρουρών.

Μετά τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού, ότι η διαδικασία θα ξεκινούσε άμεσα, αυτή έχει παγώσει. Παρόλο που το εισηγητικό έχει περάσει απ’ όλη την πολιτική και φυσική ηγεσία με την σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων παραγόντων, η ενεργοποίηση του επόμενου βήματος που θα οδηγήσει σε ξεκάθαρη λύση στο θέμα της ένταξής μας, δεν έγινε ακόμα. Μόνοι άμεσα αδικημένοι φυσικά είναι οι ίδιοι οι ένστολοι Δ.Α. που συνεχίζουν να μην έχουν δικαίωμα σε «πενθήμερη» και νυχτερινή εργασία. Επιπροσθέτως, εξακολουθούμε να είμαστε άμεσα εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κινδύνους λόγω της φύσεως της εργασίας μας αλλά κυριότερα λόγω της έλλειψης νομικού πλαισίου να μας διέπει.

Στο μεσοδιάστημα αυτό έχουν καταγραφεί δυσάρεστα περιστατικά όπως τραυματισμοί συναδέλφων κατά την διάρκεια της υπηρεσίας των, τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί στο σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου. Είμαστε λοιπόν εκτεθειμένοι τόσο σε νομικό επίπεδο, όσο και σε φυσικό επίπεδο. Παρά τις ανωτέρω παραλείψεις, όλοι οι συνάδελφοι συνεχίζουμε να εκτελούμε κανονικά τα καθήκοντα που μας αναθέτει η Υπηρεσία, γνωρίζοντας τους κινδύνους και ευελπιστώντας ότι η Πολιτεία θα αναγνωρίσει την έμπρακτη προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά, από το σύνολο του κλάδου μας, κόντρα σε όλες τις αναφερθείσες αντιξοότητες.

Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλο αυτό το διάστημα δείξαμε κατανόηση στα πολλά προβλήματα που επικρατούν γενικά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια μας, οικονομικά και ψυχολογικά. Δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε τίποτα παράλογο, ή κάποια «ρουσφετολογική» διάταξη. Αιτούμαστε τα αυτονόητα και καθημερινά που χρειάζεται ένας εργαζόμενος ένστολος οικογενειάρχης για να ζήσει αυτός και οι δικοί του με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Και αυτό ΔΕΝ είναι δυνατό να συμβεί με μισθό 600 ευρώ.

Τα ψυχολογικά μας αποθέματα έχουν στερέψει. Μέρα με τη μέρα περιμένουμε αγωνιωδώς την επισημοποίηση της απόφασης, και την έναρξη της διαδικασίας της ένταξής μας που μόνο οφέλη θα έχει για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ελπίζουμε να καταλάβετε την αγωνία μας και όλη η διαδικασία να συνεχιστεί στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφέρον αποτέλεσμα, πρωτίστως για την ΕΛ.ΑΣ. και την Πολιτεία και κατ' επέκταση για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Ο Πρόεδρος


Λεπίδας Σπυρίδων


Ο Γεν. Γραμματέας


Δούκας Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου